2014-07-03 Bezoek Monialen Opgrimbie

monialenGenk - Een opgewekte groep kernleden van Femma Boxbergheide kwam op donderdag 3 juli 2014 bijeen aan de Kerk van Boxergheide om een bezoek te brengen aan het klooster van de moniale zusters van Bethlehem in Opgrimbie.
Met auto's reden zij tot aan een donkere bosrand en via een hobbelige zandweg zagen ze na wat bochten de toegangspoort van het Monasterium Onze-Lieve-Vrouw van het Fiat in Opgrimbie. Aan de toegangspoort werden zij ontvangen en werd gevraagd om de stilte van dit Monasterium te eerbiedigen.

Omdat zij vroeger dan het afgesproken uur aankwamen mochten de kernleden even verpozen op een geïmproviseerd terras in het bos en genieten van de zalige stilte met enkel het getjilp van de vogels op de achtergrond. Van hieruit hadden zij een mooi zicht op het sobere gebouw van dit Monasterium.
De kernleden werden daarna hartelijk ontvangen door een zuster in een hagelwit habijt met kap. Ze vertelde over het ontstaan, doel en leefwijze van deze kloostergemeenschap. Ter verduidelijking werd een film vertoond over het leven in het klooster. De voornaamste regels van deze orde zijn stilte en gebed.
Na de film was er een kringgesprek en mochten er vragen gesteld worden die vlotjes werden beantwoord door de zuster.
Via de kloosterwinkel, een van de bronnen van inkomsten, rijk voorzien van iconen, beelden, kaarten, divers aardewerk en nog veel meer, gingen ze naar de bovenverdieping van de kapel om de vespers bij te wonen. De kapel is sober van uitvoering maar zeer sfeervol. Meer dan een uur werden ze overspoeld door gebeden en prachtige gezangen in het Nederlands waarin zowel een gregoriaanse als byzantijnse oorsprong te beluisteren was.
Bij het buitengaan van het Monasterium was iedereen zeer onder de indruk van het leven in dit klooster. De eenvoud en rust was voor de kernleden een unieke ervaring.
Op de terugweg werd dit bezoek afgerond met een gezellig etentje waar natuurlijk geen stilte te bespeuren viel!
Ingezonden en tekst Viviane Claes

Archief